måndag 1 juli 2013

Nya lagar idag!

Idag läser jag i Dagens Nyheter om sju nya lagar som träder i kraft idag, den första juli 2013. Det är följande;

1. Kriminalisering av kränkande fotografering. Införs i Brottsbalken och förbjuder fotografering av personer som befinner sig i sin privata miljö, om de inte är medvetna om forograferingen.

2. Ny kameraövervakningslag som ger större möjligheter till kameraövervakning utan tillstånd i butiker, tunnelbana och parkeringshus.

3. Grov fridskränkning och grov kvinnofridskränkning

4. Skärpt sexualbrottslag där begreppet "hjälplöst tillstånd" ersätts av "särskilt utsatt situation" vilket ska göra att fler fall av sexuella utnyttjanden ska kunna kriminaliseras som våldtäkt.

5. Beväpnad bevakning på svenska fartyg som gör att svenska redare ska kunna använda beväpnad bevakning på svenska fartyg utanför europeiska ekonomiska samarbetsområden och bakgrunden är piratattacker, till exempel de som utförts mot fartyg utanför Somalias kust under 2000-talet.

6. Slopat krav på sterilisering vid könsbyte

7. Utbildning för papperslösa barn, vilket innebär att barn som vistas i Sverige utan tillstånd ska ha samma rätt till utbildning i grundskola och på gymnasium som barn bosatta i Sverige. Detta är dock en rättighet, inte en skyldighet, och medför därmed inte skolplikt.

Läs mer om nya lagar i Dagens Nyheters artikel där det även finns en länk vidare till andra nya lagar.

/Mathias

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar